BERKESAN!! CARA MEMASANG META TAG PADA BLOG

meta tags
Ok, semalam saya post entri saya pasal kepentingan SEO pada blog trafik rendah. Jadi kalau anda dah faham betapa pentingnya SEO untuk blog jadi kali ni anda jangan buang masa untuk pasang code meta tag yang paling berkesan pada blog atau website anda. Selepas pasang meta tag, anda akan tahu sejauh mana ia berkesan.

Meta Tag atau tag meta merupakan elemen pertama yang digunakan dalam teknik pengoptimuman agen carian (SEO) dan ianya menjadi perhubungan terus antara tag meta ini dengan kandungan atau artikel yang anda tulis.

Cara ini adalah lain dari yang lain dimana saya menggabungkan dua perkara iaitu memasang meta tag dan menukar kedudukan tajuk posting dengan tajuk blog.

Jadi mungkin dah anda faham mengapa perlu masang meta tag pada blog? Jom ikut cara ni (berhati-hati)..

Langkah Pertama :
Copy code di bawah pada notepad.txt. Edit pada tulisan yang berwarna merah.


<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/><title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>
<meta content='DESCRIPTION BLOG ANDA ' name='description'/>
<meta content='KEYWORD BLOG ANDA ' name='keywords'/>
<meta content='index, follow' name='robots'/>
<meta content='NAMA ANDA ' name='author'/>
<meta content='2012, NAMA BLOG' name='copyright'/>
<meta content='1 days' name='revisit-after'/>
<meta content='id' name='language'/>
<meta content='id' name='geo.country'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.placename'/>
<meta content='all-language' http-equiv='Content-Language'/>
<meta content='global' name='Distribution'/>
<meta content='global' name='target'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.country'/>
<meta content='all' name='robots'/>
<meta content='all' name='googlebot'/>
<meta content='all' name='msnbot'/>
<meta content='all' name='Googlebot-Image'/>
<meta content='all' name='Slurp'/>
<meta content='all' name='ZyBorg'/>
<meta content='all' name='Scooter'/>
<meta content='ALL' name='spiders'/>
<meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/>
<meta content='true' name='MSSmartTagsPreventParsing'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='general' name='rating'/>
<meta content='never' name='Expires'/>
<meta content='GOOGLE VERIFICATION CODE' name='google-site-verification'/>


Langkah Kedua :
Cari kod ini <b:include data='blog' name='all-head-content'/> menggunakan Alt+F. Dan di bawahnya anda akan jumpa kod seperti ini <title><data:blog.pageTitle/></title>

Langkah Ketiga :
Gantikan kod yang anda edit pada notepad.txt tadi. Dan gantikannya (paste) dengan kod <title><data:blog.pageTitle/></title>.

Jangan SAVE! lagi..pastikan anda PREVIEW dulu takut ada error. Kalau semua okey..baru tekan SAVE.
Kod anda akan kelihatan seperti ini :


<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/><title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>
<meta content='DESCRIPTION BLOG ANDA ' name='description'/>
<meta content='KEYWORD BLOG ANDA ' name='keywords'/>
<meta content='index, follow' name='robots'/>
<meta content='NAMA ANDA ' name='author'/>
<meta content='2012, NAMA BLOG' name='copyright'/>
<meta content='1 days' name='revisit-after'/>
<meta content='id' name='language'/>
<meta content='id' name='geo.country'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.placename'/>
<meta content='all-language' http-equiv='Content-Language'/>
<meta content='global' name='Distribution'/>
<meta content='global' name='target'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.country'/>
<meta content='all' name='robots'/>
<meta content='all' name='googlebot'/>
<meta content='all' name='msnbot'/>
<meta content='all' name='Googlebot-Image'/>
<meta content='all' name='Slurp'/>
<meta content='all' name='ZyBorg'/>
<meta content='all' name='Scooter'/>
<meta content='ALL' name='spiders'/>
<meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/>
<meta content='true' name='MSSmartTagsPreventParsing'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='general' name='rating'/>
<meta content='never' name='Expires'/>
<meta content='GOOGLE VERIFICATION CODE' name='google-site-verification'/>


Nore :- dapatkan google verification code pada google webmaster (daftar dahulu).

6 komen:

  1. Langkah 2 tu x brape paham :D kod tu nak cari kat mane yer?

    TQ

    ReplyDelete
  2. mcm mana nak daptkan verification code tu

    ReplyDelete
  3. link untuk dapatkan code verification kat mana yea

    ReplyDelete
    Replies
    1. register dekat google webmaster dulu.. http://www.google.com/webmasters/

      lepas tu masukkan blog..then dekat webmaster tools, pegi dekat button yg bersebelahan button help, verification details....

      untuk lebih lanjut, boleh search google cara nk dapatkan verification code...

      hrap sedikit membantu

      Delete
  4. sangat membantu
    http://metrobestmom.blogspot.com

    ReplyDelete